Dec 9, 2011

~Blueberry Tiramisu~

mlm td 1st time cuba buat Blueberry Tiramisu.. agak lembut sedikit so ada mcm land slide skit la kek tiramisu sy ni.. tp rasanya mmg la sedap sesgt2 de rasa kelat2 skit, manis & masam2 sikit.. Peringatan utk diri sdri -> lain kali renjis je air nescafe kat lady fingers tu ye xperlu celup
so, ini la rupanya blueberry tiramisu sy.. malu je nk publish (sbb buwok) tp bak kata org tak cuba xtau kan.. so shaida bljr utk improve kan lg ye. resepi asalnya ni sy ambk dari blog zarihanif@blogspot.com tima kasih ye kak ats perkongsian ilmu nih.. :)
Blueberry tiramisu

Bahan-bahan:
2 bungkus kecil ladyfingers
1 cawan air panas (untuk bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk nescafe
250 ml whipping cream
250 g cream cheese
½ cawan gula halus
serbuk koko untuk hiasan

Blueberry syrup:
150 g blueberry atau strawberry filling (sy lebihkan ke 250g)
80ml air suam
Cara: Campur kesemua bahan dan kacau sebati. Ketepikan.

Cara-cara:
1. Bancuhkan nescafe dengan air panas dan ketepikan.
2. Satukan whipping cream, cheese dan gula dan pukul adunan sampai kembang dan gebu
3. Celupkan ladyfingers ke dalam bancuhan nescafe dan susun di dalam casserole atau loyang. (celup kejap je @ renjis2 kalau xnak lembut sgt)
4. Sapu & ratakan separuh blueberry syrup ke atas ladyfingers yg dh dicelup td.
5. Kemudian, lapiskan pula dgn separuh adunan cheese. Taburkan sedikit serbuk koko.
6. Susun lagi ladyfingers yang selebihnya dan tuangkan blueberry dan baki adunan cheese sehingga habis.
7. Tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar. (sy chill kan lbih krg 8jam)
8. Hiaskan dengan serbuk koko sebelum menghidangkannya

No comments:

Post a Comment